NaszeMiasto.pl : Szamotuły -- Wiadomości gospodarczeSzamotuły Wielkopolska Wybierz miastoChodzieżGnieznoGostyńGrodzisk WielkopolskiJarocinKaliszKołoKoninKościanKrotoszynLesznoNowy TomyślObornikiOstrów WielkopolskiPiłaPleszewPoznańRawiczSłupcaSzamotułyŚremŚroda WielkopolskaTurekWągrowiecWolsztynWrześniaWybierz regionDolny ŚląskKujawsko-pomorskieOpolskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskaMazowszePodkarpackiePodlaskiePomorzeŚląskŚwiętokrzyskieWarmia I MazuryWielkopolskaZachodniopomorskieWydarzenia Rozrywka Turystyka Sport Informator miejski Hobby Forum NaszeMiasto.pl > Szamotuły > wiadomosci gospodarcze > Karp a sprawa polskaImieniny Marii, Wieńczysława Wyślij im kartkę Zobacz artykuł: poprzedni | następny Karp a sprawa polska Karpie jemy właściwie tylko w okresie Bożego Narodzenia i na dodatek coraz mniej. Hodowlę uratowałoby przetwórstwo i lepszy marketing. Związek Producentów Ryb, któremu prezesuje Krzysztof Karoń skupia około 200 gospodarstw rybackich z całej Polski. Produkują one 65 procent karpia w kraju. Ze wszystkich stawów hodowlanych w Polsce odławia się 20 tysięcy ton karpia rocznie. Razem z tym, co wyławiamy z rzek i jezior, to razem 36 tys. ton. Z drugiej strony, zdaniem K. Karonia, w hodowli karpia nie ma istotnego postępu technologicznego, tak jak na przykład w hodowli trzody chlewnej czy drobiu, gdzie cykl produkcyjny znacznie został skrócony. Kurczaka kiedyś hodowało się 2-3 miesiące, dziś wystarczy 5 tygodni. Tak samo na masową skalę hoduje się pstrągi i łososie. Cykl hodowli karpia nie zmienił się. Dla najbardziej pożądanych w Polsce 1,5 do 2 kilogramowych karpi cykl wynosi 3 lata. Ryba od święta Z drugiej strony podaż dyktuje bariera popytu, a ona w Polsce jest niewielka w odniesieniu do wszystkich ryb, a jeśli chodzi o karpie, dodatkowo ograniczona. - Po świętach Bożego Narodzenia pies z kulawą nogą o karpia nie spyta – śmieje się K. Karoń. Spożycie ryb w Polsce jest w ogóle bardzo niskie, a ostatnio jeszcze bardziej zmalało na rzecz pstrąga i łososia norweskiego. Statystyczny Polak zjada 1,5 do 2 kg, w niektórych regionach 3 kg ryb w ciągu roku. We Francji i Portugalii spożycie roczne na jednego mieszkańca wynosi po kilkanaście kilogramów ryb, a rekordzistą pod tym względem jest Japończyk, który zjada w takim okresie ok. 70 kg ryb. - W Polsce najmniej ryb jedzą rolnicy – mówi Krzysztof Karoń. – Może jest to związane z parytetem dochodów, może ze złą strukturą handlu. Moi sąsiedzi jedzą tak jak ja, 60 kg ryb rocznie. Oni się nic nie zmienili, to ja się do nich przybliżyłem i może nieco taniej im sprzedaję rybę. Ryby w Polsce są dość drogie, a karp nie stanowi tu wyjątku. W minionym tygodniu najtaniej można było kupić karpie w Tesco, gdzie kosztował 5,99 zł, w Realu – 7 zł, w Auchan – 9,80 zl, najdrożej w Piotrze i Pawle – 9,99 zł. Karp stoi ością Problemem karpia są też ości, czyli kości międzymięśniowe, nie związane ze szkieletem. Karp ma ich dużo i zdaniem K. Karonia należałoby go przede wszystkim odfiletować. To zadanie dla przetwórstwa karpia, które w Polsce praktycznie nie istnieje. - To dziedzina zupełnie u nas zaniedbana – mówi Krzysztof Karoń. – Chcielibyśmy, by środowiska naukowe opracowały receptury przetwórstwa, tak jak to jest w przypadku drobiu czy mleka. Szczególnie na przykładzie mleka widać, ile można z niego zrobić przetworów. Na bazie karpia też można by wiele rzeczy zrobić. A reszta to sprawa słabego marketingu polskich ryb. Zdaniem Krzysztofa Karonia przy odpowiedniej hodowli można też wyeliminować u karpia zapach mułu, na który narzeka wielu ludzi. - Latem karp w typowych stawach karpiowych, gdzie jest dużo planktonu, mięczaków, bardzo intensywnie żeruje, ale wiele pokarmu pobiera z dna mułu – wyjaśnia K. Karoń. – Wtedy nabiera posmaku zmąconej wody. Precz z dennym zapachem Jednak we wrześniu temperatura wody spada. Z końcem października zaczyna się odławianie karpia. Do świąt przechowywany jest w swoistych wodnych magazynach. W tym czasie ryba całkowicie się oczyszcza. Mięso dojrzewa, traci niepożądane trucizny, zapachy i posmak mułu. - Chyba że do momentu sprzedaży ryba była trzymana w stawie – mówi K. Karoń. Po odłowieniu karpi woda ze stawu powinna być spuszczona. Wtedy dno przewietrza się, dotlenia, powinno się wymrozić i zdezynfekować. - Jeżeli gospodarz tego nie zrobi, woda w następnym roku będzie gorszej jakości, a karpie nie będą dobre. Szanujący się producent, który dba o jakość towaru, do takich zaniedbań nie dopuści – mówi K. Karoń. – Jego zdaniem, mimo że młode pokolenia odchodzą od tradycji, jeszcze przez długie lata w Polsce karp będzie głównym daniem na wigilijnym stole. Jak zabijać karpie Krzysztof Karoń Zabijania karpi reguluje ustawa o ochronie zwierząt. Karpia należy uderzyć w głowę tak, by zniszczyć mózg. Zabronione jest zabijanie ryb przy udziale dzieci. Aby tego uniknąć, w sklepach należy zabijać je w osobnych pomieszczeniach, za przepierzeniem lub parawanem. Barbara KOZŁOWSKA - Gazeta Poznańska Dodaj swoją opinię Wyślij znajomemu Drukuj Zobacz artykuł: poprzedni | następny Wasze komentarze Nie ma jeszcze żadnych opinii. Dodaj Twoją opinię wiadomosci gospodarcze Nowe zasady udzielania kredytów walutowych - Trudniej o kredyt ZUS DLA WAS - Renta szkoleniowa. Jakie składki? DWA RAZY W TYGODNIU - ZUS na antenie Firma z papierów KONKURS NBP - Wygraj monetę Wyborowa podbija Azję - Najazd Chińczyków ZUS DLA WAS JAROCIN - Meble (nie) do wzięcia POWSTAJE WIELKOPOLSKA KOLEJ - Pociąg do marzeń W skrócie 13-12-2005 20-12-2005 27-12-2005 03-01-2006 10-01-2006 17-01-2006 24-01-2006 31-01-2006 7-02-2006 21-02-2006 28-02-2006 7-03-2006 14-03-2006 21-03-2006 28-03-2006 4-04-2006 11-04-2006 18-04-2006 25-04-2006 02-05-2006 09-05-2006 16-05-2006 23-05-2006 30-05-2006 6-06-2006 13-06-2006 20-06-2006 RozmaitościZobacz w serwisieSZKOLNICTWOPatrycja jesienną...Mlodzi.gpPraca - magazynWiadomości gospodarczeWrzuć real do wirtualuBejmy WielkopolanSTOP pijanym kierowcomMasz prawo wiedziećNasze czatyW 4 oczy z...MAGAZYN - piątek i...Pewnego razu w...eKartkiCzat PoznańPKPNaukaInformator miejskiArchiwum prasoweGospodarkaPartner serwisu GŁOS WIELKOPOLSKI Prenumerata reklamaW serwisie Informator miejski Baza danych teleadresowych obiektów znajdujących się na terenie wielkopolski. Zostań poznańskim żakiem studiuj i ucz się w Poznaniu Polecamy INSTALACJE alarmy, anteny TV i SAT, kamery, sieci komputerowe, telekomunikacja, montaż, projektowanie, serwis. reklamuj się w tym miejscu! O NaszymMieście | Marketing | Reklama | Kontakt | Praca© 2000-2008 Polskapresse Sp. z o.o. All rights reserved. Polskapresse - pełna informacja